GRUPO PLAZA

foren assassinats quatre jóvens de moncofa

Busquen a Nules una fossa de represaliats moncofins pel franquisme i demanen a Diputació que signe el conveni

| 04/09/2023 | 3 min, 14 seg

CASTELLÓ. El Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló ha iniciat els treballs de localització d'una fossa de víctimes de la repressió franquista ubicada en un terreny agrícola en els límits dels termes de Nules i Moncofa, en la qual s'espera trobar les restes de quatre jóvens moncofins assassinats només finalitzada la Guerra Civil per falangistes locals sense cap juí previ. 

Els familiars de les víctimes van contactar amb l'associació fa pocs anys per a mostrar el seu interés i demanar ajuda per a recuperar les restes després de recollir diversos testimonis sobre la ubicació probable de la fossa. Després d’una primera campanya de prospecció per georadar impulsada pel Grup, l’associació científica Arqueoantro, els familiars i l’àrea de Memòria Democràtica de la Diputació de Castelló dirigida per Tània Baños, es va decidir realitzar una campanya de localització, excavació, exhumació i identificació de les restes en 2023 en el marc d’un conveni que se signaria entre el Grup i la Diputació de Castelló que incloïa dos projectes més, una altra campanya d’exhumació a les Coves de Vinromà i la posada en marxa d’una obra de teatre sobre memòria històrica.

Adjudicat el pressupost i finalitzats a principis de maig tots els tràmits administratius i reunida tota la documentació i permisos necessaris, el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica assenyala que se'ls va comunicar la impossibilitat de signar el conveni per estar el govern provincial “en funcions”. Amb la nova corporació provincial, resultat de les eleccions municipals, els requeriments i demandes del GRMHC al respecte no han obtingut resposta per part de l’actual Diputació tot i els escrits presentats avisant de la urgència dels treballs condicionats per la caducitat del permís d’ocupació del terreny de Nules. 

Davant el silenci de la Diputació de Castelló respecte a la resolució del conveni de memòria històrica en el qual estaven programats els treballs indicats, el Grup, d’acord amb les famílies i Arqueoantro, va decidir iniciar el 28 d’agost la fase d’excavació amb fons propis, esperant la prompta signatura del conveni.

El passat 30 d’agost el Grup va denunciar la situació i va reivindicar la condició humana de les víctimes i l’actuació en conseqüència per part  de les institucions, i en este cas concret el compliment del conveni per part de la Diputació de Castelló. Davant d'això, el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica demana a la Diputació de Castelló la immediata signatura del conveni que ja estava en procés de tramitació.

La col·laboració de l'Ajuntament de Nules 

Per la seua banda, l'Ajuntament de Nules, des de la regidoria de Patrimoni, ha oferit total col·laboració als familiars de les quatre víctimes que, pel que sembla, es troben en la fossa de la partida del Belcaire. Així ho ha traslladat el regidor de Patrimoni Guillermo Latorre al representant del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, Juan Luis Porcar.

Segons assenyalen des de l'Ajuntament, les quatre víctimes estaven en el camp de concentració de la platja de Moncofa quan, sense juí previ, van ser portats a este punt ara en excavació, obligats a cavar la seua pròpia fossa i després afusellats pel bàndol franquista.El regidor afirma que "vist que la fossa és molt probable que es trobe dins del terme municipal de Nules, és la nostra obligació moral posar-nos a la disposició dels familiars amb caràcter general per tal que les víctimes puguen descansar en un lloc digne".

next