GRUPO PLAZA

el pròxim projecte, un centre de salut

Paqui Llopis, alcaldessa de Llocnou de la Corona: "Ser el poble més menut d'Espanya ha sigut un èxit"

| 16/12/2023 | 6 min, 33 seg

VALÈNCIA. Paqui Llopis (Llocnou de la Corona, 1975), assumix l'alcaldia de Llocnou de la Corona, municipi que des de 2022 ostenta el títol de poble més menut d'Espanya. El terme municipal de Llocnou de la Corona abasta a penes 12.800 metres quadrats, convertint-lo en el municipi més xicotet d'Espanya per extensió. Amb una població de 109 habitants, este enclavament al sud de la ciutat de València manca de servicis com bar o escola, però els seus residents disfruten de la tranquil·litat d'un poblet, vinculat alhora a una gran ciutat.

En les eleccions passades, el Partit Popular es va imposar al PSOE, però per a les les passades eleccions del 28M, s'enfrontava a fins a cinc candidatures municipals en este poble d'escassos cent habitants. Per primera vegada en la història democràtica, el Partit Popular ocupa la totalitat del ple municipal, un assoliment que anteriorment només va aconseguir la formació independent liderada per Amadeu Gimeno en 1979.

Amb un nou equip de govern per als pròxims quatre anys, destaca la introducció d'àrees de gestió específiques, com Sanitat i Projectes Europeus. La nova corporació es proposa impulsar la participació ciutadana, seguint el lema de l'anterior legislatura: “Poble Nou avança”. A més de les responsabilitats inherents a l'alcaldia, Paqui Llopis liderarà les delegacions de Festes, càrrec que ja ocupava en el mandat anterior, i la delegació de Participació Ciutadana. En este context, Paqui Llopis compartix amb València Plaza la seua visió sobre els desafiaments i objectius de liderar el municipi, així com els projectes i estratègies que l'alcaldessa planeja implementar en els pròxims anys.


Llocnou de la Corona

- Quins són els servicis que s'oferixen per a un municipi tan xicotet? Ací no tenim servicis. L'única cosa que tenim és una farmàcia i una clínica dental. Si necessitem altres servicis anem a Alfafar o a Sedaví, perquè en un pas ja estàs. Llocnou són simplement sis carrers, no n'hi ha més, de fet, el poble no arriba al quilòmetre.

- Quines són les principals reivindicacions del municipi? Més que demandes, nosaltres fem pel poble. Ara el nostre projecte a Llocnou de la Corona seria fer un centre de salut i després s'aniran fent coses com restaurar l'ajuntament o també tenim un edifici on ens agradaria fer un centre social. Tot a poc a poc. A més, si algun veí necessita qualsevol cosa, ens ho diu. Sempre estem per a escoltar tot el que ens diguen. No han de demanar cita amb l'alcaldessa, simplement el que necessiten ho comenten. “Em fa falta una paperera”. Es posa i punt.

Tant de bo poguérem arribar a tindre també la nostra policia. No en tenim, i l'única cosa que tenim és la Guàrdia Civil. De fet, la policia que ha d'anar a Alfafar, ha de passar per Lloc Nou. D'altra banda, en l'ajuntament treballen dos funcionaris que s'encarreguen pràcticament de tot i en altres ajuntaments hi ha diversos tècnics. Ens agradaria, que cada 15 dies o un mes vinguera algú per a tirar una mà perquè ací moltes subvencions s'estan perdent per falta de personal.

- Quina és la principal activitat econòmica del municipi? L'única cosa que tenim és un pis i un baix que lloguem a diversos cotxes. No tenim més. D'ací extraiem els únics beneficis. Tenia una cita amb el senyor Vicent Mompó, el president de la Diputació de València. Hem de parlar amb ell per a perfilar l'assumpte i veure a quins recursos podem optar. Ací comptem amb les ajudes de la Diputació i poc més podem fer.

Paqui Llopis, alcaldesa de Llocnou de la Corona


- Quins projectes s'impulsaran des de l'ajuntament? Des que guanyem les eleccions hem estem intentant treballar en el que incloïa el nostre programa electoral. Fa quatre anys, quan entràrem teníem pensat fer la conversió en zona de vianants del poble i així ha sigut. Ara, el principal projecte seria el centre de salut. Pensem situar-lo en la plaça on antigament hi havia un col·legi, però necessitem molts recursos. Es mirarà, s'estudiarà i es farà perquè és un projecte que tenim al cap i el volem aconseguir. Poden sorgir uns altres, però de moment eixe és el major.

- Considerant la proximitat amb altres municipis, s'ha plantejat la possibilitat d'acordar una unió per a optimitzar recursos? De moment, no tenim pensat adherir-nos a cap municipi. Llocnou és Llocnou, Alfafar és Alfafar i Sedaví és Sedaví. Cada poble és un. Tampoc tenim projectes comuns perquè no tenim terreny per a poder construir i el que tenim està tot edificat. No obstant això, l'alcalde d'Alfafar, Juan Ramón Adsuara, i el de Sedaví, José Francisco Cabanes, ens ajuden molt. Aprofitem recursos conjuntament; els establiments per a comprar i l'ambulatori, per exemple, estan a Alfafar i Sedaví.

- Donada la peculiaritat de ser el municipi més xicotet d'Espanya, com es reflectix esta característica en la gestió diària i les decisions del govern local? Jo no em dedique al 100% a l'ajuntament, tinc el meu treball, però si cal dedicar les vesprades a estar treballant ací, es dediquen. No fa falta ni que vinguen els veïns. Des que estic com a alcaldessa, que és ja una legislatura, algun veí ha vingut a fer alguna proposta però és el dia a dia, pel carrer o venen a ma casa i em criden al timbre. Estem ací per a servir al poble, el més important del meu poble són els meus veïns.

- Com influïx el fet de tindre menys habitants en la percepció del municipi? En este cas ens ha beneficiat, però nosaltres no estàvem rebent ajudes per ser el poble més menut d'Espanya. Tant de bo fora de manera diferent. Encara que sigam 124 habitants, necessitem ajuda igual que ho pot necessitar un poble més gran perquè igual que viuen persones allí, també ací.

- En relació amb la participació ciutadana, com fomentarà el govern local la implicació dels residents en la presa de decisions?Formalitzarem una taula de participació ciutadana per a principis d'any. El tinent alcalde, Nicolás Pérez, serà el que estarà al corrent d'això. Allí ens reunirem l'ajuntament amb els veïns. Això implicarà ser transparents.

- Per què creu que ha aconseguit el partit representar els tots els escons? Jo vull pensar que ens han triat per què fem bé les coses. Jo soc una persona que no em vull posar un 10, però tant el meu equip de govern com jo mateixa intentem fer les coses de la millor manera possible. Sempre hi pot haver algú que les faça millor, això és indiscutible, però mentres estigam ací, la consciència la tenim tranquil·la de vore la manera de treball, de com ho estem fent i el poble realment està content.

- Quina és l'estratègia per a donar a conéixer l'encant d'este poblet? A este poble el fan diferent els veïns. Ací som tots una família. És el dia a dia el que el caracteritza. En este cas soc jo l'alcaldessa de Llocnou, però soc molt més veïna que alcaldessa. L'atractiu s'ha demostrat amb el reconeixement de ser nomenat el poble més xicotet d'Espanya. Ha sigut un caos; va estar la televisió, ens telefonen… Ara, de fet, sense solta ni volta, una empresa es va posar en contacte amb mi perquè tots els anys solen fer algun regal a algun poble i enguany ha sigut Llocnou. Regalarà una caixa de Nadal a cada veí del poble. Ser el poble més menut d'Espanya ha sigut un èxit.

next