CASTELLÓ. Conta Carlos Blanco que cada vegada que busca un local per a llogar, els propietaris es relaxen molt quan explica que serà per a obrir una llibreria. "És un negoci amable amb què la gent s'identifica molt", afirma. Tot i així, el seu aterratge a Castelló va ser més fàcil del que és habitual. I és que el gallec ha passat a ser responsable de l'emblemàtica llibreria Babel, oberta des de 1992.
Va ser el mes d'octubre passat quan Pere Duch i Lledó Beltran, propietaris de l'espai des del seu naixement anunciaren que la llibreria abaixaria la persiana durant unes setmanes, tornant a reobrir més avant de la mà d'uns nous propietaris: Espai Lector Nobel, una cadena de llibreries gallega que, tot i tindre marca pròpia, ha decidit mantindre el nom i manera de funcionar del local castellonenc, que necessitava relleu generacional.
Fa uns dies que Babel celebrava la seua reinauguració de la mà del fundador de la casa, Pere Duch, acompanyada per diferents personalitats de la cultura com Vicent Usó i Carmen Amoraga, així com els seus nous propietaris. Una festa en la qual se celebrava allò més important: la continuïtat d'este projecte que al llarg de la seua trajectòria ha aconseguit, entre altres, rebre la distinció a Llibreria Cultural d'Any, pel Ministeri de Cultura en 1999, i, sobretot, deixar empremta a la ciutat, acollint infinitat de presentacions i conferències.
-Castelló és una ciutat menudeta: molts es preguntaran qui és Carlos Blanco? El responsable d'una xicoteta llibreria que té alhora una cadena de llibreries en franquícia. De tant en tant comprem espais que considerem emblemàtics i que no tenen relleu generacional, respectant la seua manera de ser.
-Sempre havia volgut ser llibreter? Jo vaig arribar a este món per casualitat, però m'agrada. Sempre m'havien agradat els llibres. Entres amb molt de romanticisme, però acaba sent un mitjà de vida. També és un negoci, clar.
-Encara que Espai Lector Nobel naix a Galícia, a poc a poc han anat obrint en més províncies. Quins són els seus objectius?Nosaltres el que tractem, des d'un inici, és tindre fons editorial, tindre un bon assortit de llibres per a poder competir amb les grans operadores d'internet. Aconseguim llibres d'un dia per a l'altre i donem molta informació al client. Partint que en una llibreria no pot tindre tot el fons que hi ha en el sector, intentem modernitzar el negoci a nivell logístic, oferint un servici veloç. Així, tenim punts de consulta també.
-El cas de Castelló és peculiar, perquè han apostat per mantindre bona part de la identitat de Babel. Què de nou o diferent aportarà Espai Lector? Aportarà un nou al·licient. Es renova físicament, es mantenen les presentacions i es pretén, com deia, ser més àgils.
-Des que ha reobert l'espai ja s'han celebrat diverses presentacions. Com gestionen tota la programació cultural? Les programacions han d'estar vinculades amb el món cultural de la ciutat, és molt important. Per això Pere ens ha tirat una mà per al traspàs. Seguirà durant mesos. I ací quedarà una persona que herete la gestió cultural. Una de les nostres preocupacions és que la gent que treballe siga local i que el personal que ve d'antigues llibreries es recicle i continue treballant.
-Una llibreria que només venga llibres té més complicada la supervivència? Sí i no, depén. Cadascú ha de buscar les seues alternatives. Evidentment Babel és una referència. És quasi com l'edifici de l'Ajuntament de Castelló. Molta gent els utilitza per a ubicar-se en la ciutat, diuen "mos veem al costat de Babel". I és que, a més de despatxar, és referent per la seua activitat cultural.
-En general, quin futur li veu a l'ofici del llibreter? Contaven Pere i Lledó que els va costar trobar relleu, fins que es van topar amb vosaltres. El principal problema és que la gent que no forma part del sector pot ser que el veja com un negoci antic, en el qual no hi ha tecnologia ni innovació, però no és així. El llibre en paper continuarà existint, és objecte de regal. I l'edició està evolucionant molt ràpid per a bé. Les portades són un atractiu pels seus dissenys. Tal vegada moltes llibreries el que necessiten és actualitzar-se.
-Quines expectatives tenen en esta nova etapa per a Babel? Castelló una capital de província suficientment important per tal de continuar tenint llibreries de qualitat, no només de recollida de llibres, sinó espais que siguen agradables. Sempre passa el mateix quan s'obri una llibreria o la reformem, la gent s'identifica amb ella molt ràpidament, una cosa que no passa en altres sectors. És un negoci que penetra molt en la societat, pocs ho fan així. Té un alt nivell de desitjabilitat social. No ocorre igual si obri una carnisseria, per exemple. És un negoci amable que es rep molt bé.
-Es veuen ampliant el negoci per la geografia valenciana? Sí, quan va, va.
-Alguna lectura que recomane. Com més llibreries gestione, més centrat en la gestió estic, però estem en una època en la qual és irrebatible parlar del Premi Planeta que acaba d'eixir, Las hijas de la criada de Sonsoles Ónega. I aprofitant que estem a Castelló, un escriptor d'ací com Posteguillo que acaba de publicar Maleïda Roma. Però mira, si ens fixem en les primeres vendes que tenim en esta llibreria hi ha per a tots els gustos. S'ha venut, También nos roban el fútbol de María Cappa i Ángel Cappa, o El arte de amar, un clàssic.