L'arquebisbe de València, Enrique Benavent, beneirà les campanes restaurades el pròxim 27 de desembre en la festivitat de Sant Joan Evangelista
VALÈNCIA. L'església dels Sants Joans de València ha recuperat les seues campanes, patrimoni de tota la ciutat, després de finalitzar el seu procés de restauració. Entre elles està 'El Borrego', la més gran d'ús litúrgic de València amb dos tones de pes. La finalització de la restauració dels bronzes i el seu retorn coincidix amb la commemoració dels 80 anys de l'arribada als Sants Joans de les seues sis campanes un 29 de novembre de 1943, quan van substituir les que havien desaparegut en abril de 1937. L'única original del conjunt que va sobreviure és 'El Borrego', de 1738.
Des de juny de 2021, la intervenció general en el temple s'està realitzant gràcies a la Fundació Hortensia Herrero. El procés incloïa la restauració del campanar, per al que era necessari baixar les campanes. "Sense la rehabilitació del campanar i tot l'esforç i treball realitzat per la fundació, la baixada de les campanes hauria sigut impossible", explica Gonzalo Albero, retor dels Sants Joans. Davant d'eixa oportunitat, la comunitat parroquial va assumir la restauració dels bronzes com un projecte propi, detalla a través d'un comunicat de l'Arquebisbat.
Les set campanes es van traslladar des del taller on s'han restaurat, a Ontinyent per l'empresa Electro Recamp, en un tràiler de grans dimensions fins a la cèntrica església de València. S'han instal·lat a l'interior del temple, enfront de la capella de santa Rita, on quedaran exposades fins al dia de la seua benedicció. Posteriorment seran pujades al campanar. La restauració, que s'ha prolongat durant un any i huit mesos amb un cost de 80.400 euros, ha sigut sufragada per feligresos i les entitats vinculades a la parròquia Germanor de Sant Joan del Mercat i Altar Vicentí del Mercat.
Els Sants Joans compten amb set de campanes, de les quals s'han restaurat cinc perquè dos, 'Maria' i 'Pere', van ser restaurades en el 2006. S'ha dut a terme la neteja dels bronzes, la instal·lació de nous contrapesos de fusta, la còpia dels originals del segle XIII i la posada en funcionament del rellotge. De menor a major, estos són els pesos dels bronzes: 'Rafaelet', 56 quilos; 'Joanet', 130 quilos; 'Roc', 232 quilos; 'Maria', 410 quilos; 'Pere', 803 quilos; 'Joanot', 1.272 quilos, i 'L'Evangelista', més coneguda com 'El Borrego de Sant Joan', 2.098 quilos. A eixos pesos cal sumar ara aproximadament un 40 per cent més pels nous contrapesos.
La campana 'Joanet' va ser baixada fa temps i exposada en l'altar i ara es queda com un bé parroquial però sense ús. A més, s'han fos dos noves campanes: una sufragada per l'Altar Vicentí del Mercat, anomenada 'Sant Vicent Ferrer', i una altra dedicada a Santa Rita, rèplica de la que antigament estava en l'exterior, sobre la sagristia, i que va ser cedida en 1982 a una ermita de Murla. Esta campana ja està en funcionament.
El 29 de novembre de 1943 van arribar als Sants Joans sis campanes noves que substituïen a les desaparegudes en abril de 1937 després d'haver sigut llançades des del campanar. A la porta de la parròquia esperava la campana major, 'El Borrego', que va ser recuperada en el port de Barcelona en setembre de 1939. El retor de llavors va anar a recuperar-la amb una de les anses per a demostrar-ne la propietat. Ho va aconseguir i va ser traslladada a València amb carro, amb un cost de 806 pessetes, com consta en el rebut.
'El Borrego' és la major campana d'ús litúrgic de València, com diu una de les seues inscripcions. Té unes altres, com la que en llatí assegura que "els inferns fugen ràpidament, s'allunyen, quan sona el meu metall". S'ha sotmés a refosa en 1647, en 1681 i en 1738. Des de 1996 el seu toc és exclusivament manual per a acompanyar les processons del dia de la Mare de Déu dels Desemparats i el Corpus, així com per a les festes de sant Joan Evangelista i Baptista.