CASTELLÓ. La necessitat de l'ésser humà de posar-se una segona pell per a protegir-se de les condicions climàtiques va suposar l'inici de pràctiques com la confecció de peces de vestir. En primer lloc, en la prehistòria, cosint les pells dels animals que caçaven. Més tard, ja es van incorporar els teixits vegetals com el cànem, el cotó, junt amb la llana o la seda, que van afavorir l'aparició de noves tècniques com el ganxet, el brodat o el patchwork i també de l'ofici artesà de modista. Amb el pas del temps i la industrialització del sector, aquesta professió ha anat desapareixent en el vessant artesanal i amb ella els comerços que servien a professionals i particulars de fils i llanes per a elaborar les seues creacions.
Una tendència que vol revertir Rebeca Baset amb la seua merceria-paqueteria Punt i Didal a la Pobla Tornesa, on ven tota classe de fils i teixits per a la confecció de peces de roba, a més de material relacionat com agulles, maletins, etc., i també roba interior, pijames o banyadors. Enguany es compleixen 10 anys des que va obrir les portes. "No havia estat treballant mai en cap activitat de tall i confecció ni en res relacionat, sempre havia treballat d'administrativa, però em vaig quedar a l'atur i, diguem, em vaig reinventar", comenta.
Disseny de peces pròpies
Des d'aleshores, la formació sobre el sector del tall i confecció ha sigut una constant en el dia a dia de la responsable de la tenda, que també elabora artesanalment peces de roba per encàrrec. Recorda els seus primers passos quan fer unes sabatetes de bebé de ganxet o un xal li costava molt de temps. Ara que ja domina més la professió, dissenya i elabora les seues pròpies creacions, com bufandes, mocadors, mantells, motxilles, saquets o tops, entre d'altres, on combina patchwork, ganxet i pintura.