Xavier Oms estudià en els Escolapis del carrer Carnissers i desplegà la seua vida professional en el sector bancari, formant part alhora de diversos grups de teatre independent, com el Centre Experimental, El Rogle, Carnestoltes o el Grup 49, i, una vegada jubilat, fou un dels impulsors de l’Associació Cultural Remember València, dedicada a la recuperació, preservació i divulgació de la memòria gràfica i històrica de València. És des d'ací on s'ha dedicat a rescatar imatges poc conegudes del passat de la ciutat i els ha donat una nova colorejant-les.
Va ser així com fa uns anys va publicar el llibre València des del tramvia no és la mateixa (Drassana, 2016), on les colorejava i en feia muntatges per a construir una història fictícia, i ara ha seleccionat una huitantena d'imatges inèdites i espectaculars de la ciutat entre les dècades 1850 a 1930 en València, la memòria acolorida (Drassana, 2023). Eixes fotos, postals i retrats antics mostren una València en blanc i negre, però, evidentment, la ciutat no ho era, sinó que estava plena de color, de manera que Xavier Oms les ha colorejades i les ha comentades profusament, per tal de rescatar la memòria, els llocs i els personatges del cap i casal.
El llibre, prologat pel dramaturg Rodolf Sirera, esdevé, per tant, tot un recorregut visual i sensorial, que mostra imatges com ara la primera fotografia en paper feta a Espanya, les panoràmiques d'una València encara emmurallada, els Poblats Marítims que immortalitzaren Sorolla i Blasco Ibáñez, la plaça del Mercat, la plaça Redona, les covetes de Sant Joan, el passeig de l'Albereda, el palau Ripalda, el senyorial carrer de la Pau, la fèrtil Horta o l'omnipresent riu Túria. Però estes espectaculars fotografies colorejades no només mostren espais i monuments, sinó també la vida urbana, la que portava repatriats de la Guerra de Cuba, omplia la Baixada de Sant Francesc amb el seu tràfec comercial, donava impuls a l'Exposició Regional Valenciana de 1909, feia festa durant les Falles, veia passar un enorme Zeppelin per dalt del Micalet o patia brutalment els bombardejos de la Guerra Civil.
En definitiva, una memòria acolorida per a goig i reflexió de tots, que es presenta oficialment el dimarts 12 de desembre a las 19:00 hores en el Café Infanta de la ciutat de València (Pl. Tossal, 3), de la mà del prologuista Rodolf Sirera, de l'editor Vicent Baydal i del mateix autor, Xavier Oms.
L'obra se suma a les recents publicacions de Llibres de la Drassana sobre la capital valenciana: València, el relat d'una ciutat, de Vicent Molins; Cròniques de València, de Francisco Pérez Puche, i Valencia (1857-1988). Viajando en el tiempo con la fotografía, d'A. Cervellera, A. Giménez i Á. Martínez.
.