GRUPO PLAZA

amb un comunicat oficial

L'AVL respon al conseller Rovira: fragmentar la normativa lingüística està fora del sentit comú

| 26/08/2023 | 2 min, 30 seg

CASTELLÓ (EFE). L'Acadèmia Valenciana de la Llengua assegura, com a institució normativa del valencià i davant l'afirmació del conseller d'Educació, José Antonio Rovira, que no creu que l'AVL "tinga la veritat absoluta", que qualsevol fragmentació de la norma lingüística està "fora del sentit comú".

En un comunicat en el qual contesta a Rovira, qui en roda de premsa va defendre que cadascun pot usar el valencià "que estime convenient", l'AVL sosté que, tal com establix l'Estatut d'Autonomia en el seu article 6.8, l'AVL "és la institució normativa de l'idioma valencià" i per tant la seua norma és "d'aplicació obligatòria en totes les administracions públiques".

D'esta manera, des de l'AVL critiquen que "el fet de projectar la idea que pot haver més d'una normativa lingüística és completament improcedent i allunyada dels objectius que ha de perseguir un Govern", alhora que ressalten que això "posa en perill tot el sector cultural i educatiu i, en general, tots els àmbits d'ús de la llengua".

Asseveren en el comunicat que amb la projecció de les noves tecnologies és encara més necessari "una llengua estàndard consensuada; un consens reconegut per la majoria de la societat valenciana i que compta amb una llarga tradició ortogràfica", que es remunta les Normes de Castelló de 1932.

Insistixen, igualment, que entre les competències de l'AVL que establix la Llei de Creació de la institució també hi ha la de vetlar per l'ús normal del valencià i defendre la seua denominació i entitat.

"Revifar un conflicte estèril"

"El fet de posar en dubte la mateixa AVL i la seua normativa lingüística, així com pretendre revifar un conflicte que s'ha demostrat socialment estèril i artificial, incidix negativament en la vertebració lingüística, cultural i social del nostre poble", explica l'AVL, que recorda que el diàleg i el consens han presidit l'Acadèmia des de la seua creació.

Així mateix, l'encarregada de redactar la normativa lingüística de l'idioma valencià sosté que l'esmentada Llei de Creació de l'AVL "precisa encara més el que disposa l'Estatut d'Autonomia quant a l'obligatorietat dels pronunciaments de la institució". "Les decisions de l’AVL en l'exercici de les funcions que hi corresponen, hauran de ser observades per totes les Institucions de la Generalitat, pels Poders Públics, per la resta d'Administracions Públiques, el sistema educatiu, i els mitjans de comunicació, les entitats, els organismes i empreses, de titularitat pública o que compten amb finançament públic", recorda l'AVL a partir de l'article 5 d'eixa Llei de Creació.

Així conclouen que el valencià "necessita que s'use en tots els àmbits de manera homogènia i que es dignifique" perquè, insistixen, "qualsevol fragmentació o diversificació de la norma lingüística està fora del sentit comú, fora d'una visió de futur i fora del sentit institucional que s'espera dels nostres governants". Ací es pot consultar el comunicat sencer.

next