VALÈNCIA. Sagunt a Escena comença el pròxim 3 d’agost amb Èdip Rei de Bambalina-Teatre Practicable. Es tracta d’un muntatge especial per a esta edició, que naix d’un anterior de la companyia estrenat en 2020. El director, Jaume Policarpo, redimensiona la posada en escena, a la qual afig un cor, més intèrprets i músics en directe. Sobre l’autor, diu: “El secret de Sòfocles emana de l’abandó de tot allò que és superflu i fortuït per a dirigir la seua mirada als processos més íntims d’on irradien els misteris de la llei que articula les relacions humanes”.
El cor de cambra Ad libitum de l’Escola Coral Veus Juntes, format per 25 persones davall la direcció de Francesc Gamón, és l’encarregat d’acompanyar la trama d’esta tragèdia. Tres músics en directe i sis intèrprets-manipuladors de titelles completen l’elenc en escena.
La directora del festival organitzat per l’IVC, Inma Expósito, explica que quan Policarpo li va explicar la idea de l'adaptació per al festival es va entusiasmar immediatament. L’espectacle "especialment concebut per al Teatre Romà" és un projecte que encaixa amb la seua línia artística.
Les comèdies alimenten l’ànima
Dos grans comèdies ompliran de riallades les càvees del Teatre Romà de Sagunt. La primera arriba el dia 12 de la mà del prestigiós director Andrés Lima, que extrau en La comedia de los errores l’essència del Shakespeare més divertit i desenfadat, fi disseccionador de la societat del seu temps. L’obra comença amb una sentència de mort a la qual se succeïxen una cataracta d’errors que convertixen la trama en accions hilarants d’un nivell còmic elevat.
L’obra, protagonitzada per Pepón Nieto, Antonio Pagudo i un elenc de primer nivell, arribarà a Sagunt a penes dos setmanes després d’estrenar-se en el Festival de Mèrida. Inma Expósito assenyala: “La comèdia és necessària per a la vida i per això és imprescindible la seua presència en el festival, més quan ve de la mà de grans professionals i la qualitat n'està garantida”.
Las nubes, d’Aristòfanes, en adaptació i direcció de Paco Mir (membre de Tricicle), és una altra de les comèdies del cartell i arriba el dia 19 al monumental Teatre Romà. Estrenada l’any 423 abans de Crist, la peça és una crítica contra la tirania dels fills i contra els pedants, representats en l’obra per Sòcrates i Querefonte, dos enemics íntims del mateix autor. Amb un elenc encapçalat per Pepe Viyuela, a qui se suma el seu fill mateix, Samuel Viyuela, en el paper de primogènit, i Mariano Peña, l’obra arribarà a Sagunt a penes uns dies després d’estrenar-se.
Les dos obres, La comedia de los errores i Las nubes, s’oferixen com a funcions de teatre accessible, per la qual cosa compten amb bucle magnètic, subtitulació adaptada, audiodescripció i so amplificat per als espectadors i espectadores que ho necessiten.
Personatges extrems
L’actriu i directora valenciana Eva Zapico signa la versió que Iñaki Moral ha escrit del Coriolano de William Shakespeare. El dia 25 l’Auditori del Triangle Umbral del Port de Sagunt serà l’escenari on es donen cita les intrigues, traïcions i ardits per ocupar el poder a la Roma imperial. Amb un elenc de sis intèrprets, text, moviment i projeccions van trenant una obra plena de vigència.
La recreació i posada en escena de la mítica història de Salomé s’encarregaran de clausurar el festival al Teatre Romà el dia 27. Una gran producció amb la directora Magüi Mira al capdavant i l’actriu Belén Rueda en el paper principal. Inma Expósito assenyala d'este muntatge “l’originalitat que hi aporta la directora, que oferix un gir a la història tal com ens l’han contada per a oferir una reflexió sobre el paper de les dones, el poder i la repressió”.
El muntatge, que s’estrena en el Festival de Mèrida el dia 9 d’agost, compta amb 9 intèrprets en escena, sumant a la mateixa Belén Rueda en el paper de princesa Salomé altres destacats noms com Luisa Martín, Juan Fernández o Sergio Mur.