haurà de construir una planta de gnl i fotovoltaica i un port sec

El Consell prorroga Baleària en el Port de Dénia: 12 anys i una inversió de 3,8 milions - Miquel González

13/08/2023 - 

DÉNIA. La Generalitat Valenciana ha atorgat una pròrroga de la concessió per a explotar l'Estació Marítima del Port de Dénia a Balèaria durant 12 anys i 6 mesos, que se sumen als 10 anys que porta en marxa la instal·lació. I ho farà a canvi d'un pla de millora de quasi 3,8 milions pel qual la naviliera es compromet a construir una planta de gas natural liquat (GNL); un depòsit d'embarcacions en sec i una planta d'instal·lació fotovoltaica d'autoconsum sense excedents.

D'esta manera, Baleària, a través de la societat Port Natura SAU, garantix el futur immediat de les instal·lacions en el seu principal port, el de Dénia, i la connexions amb les Illes Balears. No debades, en el 2022 540.000 passatgers van fer ús d'estes instal·lacions, segons dades de la mateixa companyia. Fins l'any passat el port de Dénia superava al de Barcelona, del qual van partir 500.000 usuaris amb Baleària, i al Port de València, amb 220.000.

La concessió va començar pel gener del 2012 i tenia un termini de 10 anys. El passat 25 de novembre de 2021 va tindre entrada en el registre d'esta administració portuària un escrit de la mercantil Port Natura, S.A.O., mitjançant el qual es va sol·licitar una pròrroga del termini de vigència de la concessió inicialment prevista justificant-la en el compromís de dur a terme una inversió rellevant no prevista inicialment. La condició per a la pròrroga és que havia de ser superior al 20% del valor actualitzat de la inversió prevista inicialment. Llavors ja es va sol·licitar ampliar el termini d'explotació per 12 anys i 6 mesos.

El pla d'inversió es desglossa en tres projectes: la planta de subministrament de GNL, valorada en 3.568.383 euros; la instal·lació de la planta fotovoltaica d'autoconsum sense excedents, amb un valor de 172.705 euros i l'àrea  de depòsit, valorat en 88.590 euros. Baleària té un termini per a executar les obres de 9 mesos i la Generalitat li ha posat uns condicionants. Entre ells, reduir l'impacte dels murs de la planta de GNL; revisar els perímetres de seguretat, perquè es trobaria (la planta) molt pròxima a edificis o instal·lacions de pública concurrència, i actualitzar les mesures per al subministrament del gas natural, perquè la planta de GNL s'assortix de camions cisterna. Quant al depòsit d'embarcacions, la resolució de la Generalitat fixa com a requisit que la zona de depòsit d'embarcacions en sec "estarà destinada exclusivament a este efecte d'estacionament per a realització d'hivernada. En cap cas estaran permeses les operacions de manteniment i reparació de les embarcacions estacionades".

Finalment, com succeïra en el permís original, Baleària ha de renunciar "a qualsevol increment de valor que poguera derivar-se de les obres que s'autoritzen". És a dir, que el concessionari renúncia a reclamar qualsevol indemnització o plusvàlua que puga originar-se a causa d'un possible increment de valor derivat de les obres de reforma que s'inclouen en el projecte, en cas de produir-se la caducitat anticipada de la concessió. "Les obres autoritzades revertiran a l'Administració a la caducitat de la concessió", diu l'informe de la Direcció General de Ports.

Noticias relacionadas