Maria Bravo – “En Ambra pots viure moltes vides”
Maria Bravo és la llibretera d'Ambra, de Gandia, la mítica llibreria fundada per Pepa Ferrando ara fa 30 anys.
Dones novel·listes que rebenten el motle del que és bonic i prudent i educat i correcte escriure
Hui venia a parlar de Carlota Gurt i de la seua narrativa viva i àgil, que t’atropella com una locomotora que ve de cara sense frens. “Més Gurt que mai”, diu la faixa del seu últim llibre, Biografia del foc (Proa, 2023), i és cert que els seus relats són detonacions a la línia de flotació del nostre modus vivendi i de les nostres relacions íntimes i que reprenen a la Gurt dels contes, aquella a qui vam conèixer amb Cavalcarem tota la nit (Proa, 2021). I venia a contar també que les píndoles Gurt són bombes de dispersió, aparentment innòcues, però que et fan pòsit, s’assenten i després, quan estàs distreta, dinamiten parts de tu. I d’eixa destrucció, a vegades, ixen altres coses, connexions i realitats.
Mentres que per norma general la unitat de mesura de les bondats d’un llibre sol ser el no poder amollar-lo, allò que diuen de beure-te’l d’un sol glop, Carlota Gurt avisa al principi de Biografia del foc que no recomana llegir-ne més de dos relats seguits. Una posologia necessària per a metabolitzar-ne la intensitat, i que amb Sola (Proa, 2020), la seua novel·la, era del tot impossible, perquè la pròpia història era un buldòzer agafant embranzida costera avall i enduent-se per davant tot el que trobava, en un exercici no només de llibertat narrativa, sinó de gosadia. Aquella dona salvatge, sola i deslligada, aquella caiguda en barrina, esdevenia una punyada a les convencions i les complaences d’esta societat viciada nostra. Una concessió al caos, la incomoditat i la molèstia. A les dones bestials que som, agrade o no, i a deixar-ho vore, sense tebiors, amb tota la cruesa i la brutalitat i, sobretot, sense buscar l’aprovació de ningú.
Venia a parlar de Carlota Gurt, però és imprescindible esmentar també a Eva Baltasar, Marta Rojals, Emma Zafón i tantes altres que ens han precedit en la dura tasca de rebentar el motle del que és bonic i prudent i educat i correcte escriure. També caldria parlar de l’alliberament que se sent amb el costós salt avant d’eixir i no callar. Ens ho agrairan les nostres filles, això de deixar de ser inofensives i gracioses, perquè ja és una tendència imparable i no es fa només des del privilegi, sinó des de totes les àrees. També ho fem una mica des del meninfotisme i el cansament: me la bufa si vos incomoda, ací hem vingut a molestar. I tant de bo puguem alçar prompte la copa perquè s’ha mort el dictador més vell d’Europa, eixe que portem dins sense voler i que ens lliga cada dia els braços que van cap a les tecles.
Magda Simó (la Jana, 1981) és periodista i escriu des que en va aprendre. Professionalment, s’ha especialitzat en comunicació corporativa i institucional i es dedica sobretot a l’àmbit cultural. És coautora del digital cultural A Cau de Lletra i fa la secció literària del mateix títol a la ràdio d’À Punt.
Maria Bravo és la llibretera d'Ambra, de Gandia, la mítica llibreria fundada per Pepa Ferrando ara fa 30 anys.
L’incendi de Campanar ens posa davant la qüestió de sempre: son tots els morts iguals?
Quin és el pes de les nostres decisions? Què seríem si no ens subjectara l’obligació de ser allò que som?